Blogul dexonline s-a mutat la https://blog.dexonline.ro. Vă vom redirecta acolo în 5 secunde.

17 mai 2005

Gazduire profesionista

Am trecut si prin acest stadiu! Din pacate, numai tranzitoriu. Pe 8 aprilie s-a parlit hard-disk-ul de la Dell-ul pe care atat il laudasem. Nici pana azi nu mi-e clar de ce. S-ar putea sa fi fost pur si simplu defect din fabrica. Baietii de la Dell au fost super-profesionisti, in doua zile imi venise deja unul identic de schimb, dar intre timp trebuia sa fac ceva. Si am pierdut si toate definitiile trimise in saptamana dinainte, spre marea mea rusine.

Asa incat am cautat gazduire in diferite locuri. M-am lamurit rapid ca toate ofertele pentru amatori ne sunt nefolositoare. Ele sunt suficiente pentru o pagina personala, dar nu pentru un site cu 20.000 de afisari pe zi. In plus, furnizorii obisnuiti impart un calculator intre sute de utilizatori, ori DEX online manaca destul de mult procesor (pentru cautari cu expresii regulate si altele). In cele din urma, la recomandarea lui Tavi, am dat de rimuhosting.com. Aici conditiile sunt mult mai bune, in sensul ca eram root (= administrator) pe propria mea masina virtuala, unde puteam instala orice software.

Din pacate, nici asta nu pare sa mearga. Pentru $40/luna, maximul pe care eram dispus sa-l platesc, primim o cota de 500 Mhz procesor si 128 MB RAM, care este clar insuficient. Am incercat, vreme de vreo saptamana, sa optimizez codul ca sa-l fac sa mearga pe acest hardware limitat, si am imbunatatit enorm timpii de incarcare a paginilor. Dar chiar si asa, la orele de varf DEX online primeste mai mult de o cautare pe secunda si calculatorul oferit de rimuhosting nu face fata. Ca sa avem intr-adevar propriul nostru calculator dedicat ar costa cam $140/luna.

Asadar, am revenit la vechiul meu Dell din sufragerie :) Avem un hard-disk nou, sa vedem cat tine si acesta. Deocamdata a trecut o luna si nu mai sunt nici un fel de probleme. Una peste alta, ne-am ales cu lucruri bune. Codul este mai rapid (acum cautarile obisnuite dureaza cam 0,02 secunde) si m-am invrednicit in sfarsit sa fac backup automat in fiecare zi, ca sa nu mai pierdem date.

23 comentarii :

Anonim spunea...

Catalin: "primim o cota de 500 Mhz procesor si 128 MB RAM, care este clar insuficient. Am incercat, vreme de vreo saptamana, sa optimizez codul ca sa-l fac sa mearga pe acest hardware limitat, si am imbunatatit enorm timpii de incarcare a paginilor."

Galer: In tot raul si un bine, daca ti s-ar fi oferit un procesor mai performant nu ai fi facut imbunatatirile de care vorbesti.:o) Felicitari pentru realizare. Poate ar trebui sa iei in considerare ceva venituri din advertising si/sau un link pentru donatii la PayPal. Sint sigur ca s-ar gasi destui care sa ajute DEXOnline.

In alta odine de idei, am o intrebare: poate site-ul sa faca statistici gen:
- nr de substantive
- nr de verbe
, etc dar mai important si de folos pentru multi ar fi o statistica pe etimologii:
- nr. cuv. latine
- nr. cuv. slave
- nr. cuv. et. necunoscuta
?

Sint pasionat in oarecare masura de lingvistica, de etimologii in special. De asemenea sint inscris intr-un e-grup care ar fi foarte interesat de asemenea statistici. De altfel ti-am mai facut aceasta propunere prin email acum ceva vreme, sper sa-ti reamintesti. :o)

Cele bune,

Galer.

Anonim spunea...

Cunosc bine limititarile de pe VPS, dar tin sa iti spun ca preturile OK la servere dedicate pleaca de la $70/luna.

Iti recomand ev1servers.net. Au preturile un pic mai ridicate (la $100/luna gasesti servere OK pentru DexOnline - cred!) si au suport & uptime de nota 10.

Mult success & Keep up the good work!

Anonim spunea...

Poate merită făcut un sistem de cache pentru căutările cele mai populare? Deşi nu ştiu dacă are sens, DEXonline fiind foarte "long tail".

BTW, cam care ar fi nevoile in bandwidth? Am un plan la Dreamhost si desi e shared, pare foarte solid. Cica rezista la slashdotting, desi nu am avut problema asta.

Detalii la http://www.dreamhost.com/shared/comparison.html, coloana Code Monster.

Anonim spunea...

Multumesc pentru link; totul suna bine, dar lipseste exact informatia care trebuie: ce frecventa de procesor garanteaza si cat RAM ofera? La RimuHosting tocmai asta ne-a omorat, ca trebuia sa rulam in 96 MB si la 500MHz.

Nu stiu daca mai merita facut un cache, dupa ultimele optimizari o cautare merge in 2-3 sutimi de secunda...

Anonim spunea...

In mod normal, Academia sau Ministerul Culturii ar trebui sa fie interesate nu numai sa finanteze si sa sustina un asemenea proiect ci sa-i si premieze pe initiatori. Iar infrastructura trebuie sa fie finantata de stat, nu de hardul din sufragerie... Pina una-alta, felicitari si multumiri. Este extraordinar!

Anonim spunea...

PS / Voi face tot posibilul sa o informez pe doamna Mona Musca. Macar sa stie, daca tot a trecut pe la minister...

Laura Cismas spunea...

Felicitari pentru reusita, si pentru initiativa. TRebuie sa obtineti finantare din alta parte, altfel riscati sa se duca de rapa tot proiectul, si ar fi mare pacat. Va multumesc pentru toata munca voastra. Sper ca siteul sa dureze.

Anonim spunea...

Salut!
Am dat peste acest site cautand cu google o definitie.. E extraordinara treaba asta, mai ales ca a pornit de la un proiect personal. Sunt impresionat. Atat de tare incat am renuntat la IExplorer si acum folosesc
Firefox (dupa ce am petrecut o vreme citind site-ul tau, Cata). Am fost si eu student la Poli in Cj si e incredibil sa vezi de unde se pleaca si unde se poate ajunge.. Felicitari!! Dan

Anonim spunea...

Felicitări pentru dexonline.ro. Câteva zeci de hituri lunar sunt şi de la mine :)

Că tot a venit vorba de găzduire, ai încercat şi http://www.jumpline.com/vds_hosting_compare.php ? Nu ştiu detalii de procesor şi RAM, dar am auzit lucruri bune despre ei.

Andrei Maxim

Anonim spunea...

cu o asa baza de date imensa se poate face o aplicatie gen dictionar de rime (de terminatii)?

Anonim spunea...

Si ne poti spune si noua cum ai optimizat situl?

BTW: imi place foarte mult dexonline, pe langa ca e util este si foarte foarte bine gandit si realizat.

Anonim spunea...

Revin cu o altă recomandare.

De vreo lună de zile am spaţiu la A Small Orange unde am unul din pachetele Tiny. Sunt absolut încântat de timpul de răspuns al suportului tehnic şi chiar nu au fost probleme.

Ei oferă şi Virtual Private Servers, cu preţuri rezonabile, adică vreo 50$ pe lună pentru 512 MB RAM şi 2.8 GB Burst CPU.

Mai multe la:

http://www.asmallorange.com/services/vps/

Anonim spunea...

Felicitari pentru Dex. Este super!

Anonim spunea...

What a wonderful invention it is, this thing we call the Internet!

Anonim spunea...

Sunt bucuros ca exista asa ceva pe Internet, pentru romani, dar sunt total nemultumit ca nu primesti nici un ajutor din partea autoritatilor romane.Acestea din urma sunt jalnice, din toate punctele de vedere.

Succes in continuare si
Doamne ajuta !

Anonim spunea...

Pomana mare, Domnule. Pomana mare iti facusi, cu noi toti cei aflati din cand in cand "in pana" pentru un cuvintzel pe romaneste.
Si mai dai si bani din buzunar! Asta e frumos pe Net! Autoritatile se fac ca nu te vad? Nimic nou. Poate e mai bine asa. Sa apara vreun "Prof. Univ." sau vreun "Acad. Prof. Dr. Ing." sa-ti dea ordine cu morga ex catedra? Mai bine ceva donatzii de la utilizatori.
In orice caz multe felicitari si sanatate. Tine-o tot asa!

Anonim spunea...

Bravo domne' !!! Daca ai avea un sistem de donatii online eu cred ca sigur s-ar gasi cativa oameni....

Anonim spunea...

Si eu zic ca ar trebui un sistem de "alimentare" financiara. Ofer bucuros 5-10$, din cand in cand. Poate nu in fiecare luna, dar cred ca nu sunt singurul.

maziq11@yahoo.it

Anonim spunea...

I have been following a site now for almost 2 years and I have found it to be both reliable and profitable. They post daily and their stock trades have been beating
the indexes easily.

Take a look at Wallstreetwinnersonline.com

RickJ

Anonim spunea...

I have been following a site now for almost 2 years and I have found it to be both reliable and profitable. They post daily and their stock trades have been beating
the indexes easily.

Take a look at Wallstreetwinnersonline.com

RickJ

Anonim spunea...

Felicitari! Superb conceput/realizat dar si foarte util 22ror. Multe post-uri de la cafeneaua www.doizece.ro se bazeaza pe existenta www.dexonline.ro . De acord si eu cu o finantare din partea Ministerului Invatamantului (ei nici macar nu au site dedicat DEX-ului) sau chiar surse externe. Din cand in cand pot contribui si eu cu anumite sume de bani pt. intretinete/dezvoltare, in limita bugetului de care depind, evident. Multumim ca existati!

Anonim spunea...

Gazduire iti ofer eu, ieftin: http://gazduire.bestweb.ro !

Unul dintre serverele pe care le am este cam golut..Il folosesc doar pt. bestweb.ro si alte cateva siteuri mici!

Ioan bus spunea...

Poate ca nu ministerul culturii cat ministerul educatie, ce oricum are o conexiune de internet f f f bune prin progamul RoEduNet ... ei ar putea gazdui site-ul pe unul din serverele lor. Poate ca ar trebui initiata o petitie ceva .. semnata de cat mai multa lume